Site icon Major Scope

Yapay Zeka mi? Dogal Zeka mi?

Reading Time: 2 minutes

Yapay zeka ve doğal zeka arasında bir seçim yapmak zorunda kalsaydınız hangisini seçerdiniz? Siz karar vermeden önce şunu söylemeliyim ki bu yazıyı okuduktan sonra bu seçimin ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız.

→ İlk olarak yapay zekanın olumlu yönlerini inceleyelim :

Yapay zeka unutmaz, kalıcıdır. Doğal zeka ise ise herhangi bir olumsuz durum söz konusu olmasa bile, öylece unutabilir.

  Potansiyelini kolayca, kısa bir sürede aktarabilir. İnsanlarda ise durum tam aksidir; uzun bir süreçtir. En basitinden bir mühendisin, öğretmenin veya doktorun işinde uzmanlaşması için yetişmesi için kaç sene harcadığını düşünün.

 

Kaliteli bireylerin eğitilmesi ve sonrasında işini yapması için harcanan maliyet hesaplanırsa bir bilgisayarın bunu ne kadar ucuza yapabildiği anlaşılır.

  Yapay zeka durumlar karşısında karar verirken duygusal karmaşıklığa kapılmaz. ( ta ki biz duygusal karmaşayı matematiksel olarak formülize edene kadar 🙂 ) İnsanlar ise duygusal etkilerle gayet mantıksız kararlar verebilmektedir ayrıca tarih bunun örnekleriyle doludur.

  Bilgisayarda yapılan her türlü iş kaydedilebilir ve gerektiğinde çağrılır. İnsanlar ise bir kaç dakika önce çözdüğü problemi hatırlayamayabilir hatta yanlış kesinlikte hatırlamalar dahi yapabilmektedir. Yani bu da doğal zekanın tekrar edilemez olduğu anlamına gelmektedir.

→ Birde doğal zekaya göz atalım :

İnsanoğlunun beyni öyle ilginç evrilmiştir ki aynı işi aynı sırayla yapmak onu sıkar ve başka yöntemler arayışına girer. Yani insan beyni sıkılgandır bu da ona yaratıcılık özelliği katmıştır. Çok basit bir örnekle anlatmak gerekirse, herhangi bir sayının ile çarpımını bulmak insanoğlunu bir süre sonra sıkmış olması gerek ki ile çarpım hilesi denen bir yöntem bulmuştur. Bilgisayarlar için ise durum hiç de böyle değildir. Biz ona öğretmedikçe, onun sıkılıp yeni bir yol bulması şuan mümkün gözükmüyor.

   Doğal zeka, insana duyu organları ve sinir sistemi vasıtasıyla bir olayı öğrenme ve yeri geldiğinde kullanma yeteneği sağlar. Vakıa bilgisayarlara bu özellik kısmen kazandırıldı diyebiliriz. Yine insanınkinin yanında çok cılız kalmaktadır.

  İnsanlığın bir başka mükemmel özelliği ise geçmiş tecrübelerinden yararlanmasıdır. O tecrübelerini kullanarak bir olayı muhakeme edebilmesidir. Genetik olarak aktarılan bir kısım tecrübeler olduğu hatta milletlerin tarihlerini bilmeseler bile geçmişten gelen ve olaylar karşısında atalarının gösterdiği tepkileri göstermesi durumun ne kadar da karmaşık bir hal aldığını özetliyor sanırım. Tecrübe konusunda daha çok şey konuşulabilir, daha derinlere inilebilir fakat şimdilik burada kalalım ve “Tecrübe” kavramının insanoğlunun sahip olduğu muhteşem bir yetenek olduğunu bilelim.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında seçim yapmak biraz zor olsa gerek, çünkü iki tarafında birbirine üstünlük sağladığı birçok konu var. İşin doğrusu bunların arasında seçim yapmaya çalışmak bile insan ırkının ne kadar hırslı bir varlık olduğunu, kendi programladığı şeyi rakip olarak görmesinden anlayabiliriz.

Bunların arasında bir seçim yapmak yerine Elon Musk gibi düşünerek, bu teknolojinin her şeyi bizim için yapması yerine, insan ırkının daha dayanıklı, güçlü ve zeki hale gelebilmesi için kullanmanın en doğrusu olacağı görüşündeyim.

Exit mobile version